Waarom koop je een alarmsysteem voor je woning?

Vooral in de winter neemt het aantal inbraken toe. Installateurs van alarmsystemen draaien in de wintermaanden vaak overuren. Een alarmsysteem in de woning geeft zwart ajaxeen veilig gevoel. Je denkt dat je je spullen en je gezinsleden na de installatie van het alarmsysteem goed worden beschermd. Met een beveiligingssysteem kun je veiliger wonen, zo lees je op de websites van de leveranciers van alarmsystemen. Is dat wel zo? Is een huis met beveiligingssysteem veel veiliger dan een huis zonder beveiligingssysteem? Het is een vraag die beantwoord moet worden.

 

Zoeken naar een goed alarmsysteem voor je woning

Wat is het beste alarmsysteem voor je woning? Die vraag kan niet direct worden beantwoord. Wie gaat googelen komt al snel te weten dat er veel verschillende alarmsystemen te koop worden aangeboden. Die alarmsystemen hebben vaak allerlei extra’s. Je kunt natuurlijk ook een winkel bezoeken waar ze deze systemen verkopen. Een medewerker van bijvoorbeeld een bouwmarkt zal je ongetwijfeld een aantal alarmsystemen laten zien. Het is niet eenvoudig om te bepalen wat het beste alarmsysteem is voor je woning.

 

Het zelf installeren van een alarmsysteem in je woning

Besluit je om het alarmsysteem voor je woning zelf te instalelleren? Bedenk dat het installeren van een alarmsysteem vaak niet zo eenvoudig is als het op het eerste gezicht lijkt. Besluit je, bijvoorbeeld om kosten te besparen, om het toch zelf te doen? Weet dan in ieder geval waar je bij het installeren op moet letten.

  • Bepaal de locatie waar de sensors geplaatst moeten worden. Plaats je de sensors alleen bij de deuren of worden ook de ramen voorzien van sensors?
  • Je moet rekening houden met de activiteiten van je gezin en met huisdieren. Pas op met het plaatsen van bewegingsmelders. Een nachtelijk bezoek aan bijvoorbeeld de keuken of een huisdier kan de alarminstallatie per ongeluk in werking stellen. Je kunt dit voorkomen door in bepaalde ruimtes geen bewegingsmelders maar magneetcontacten te plaatsen.
  • Bedenk wat er moet gebeuren als het alarmsysteem wordt geactiveerd. Kies je voor een stil alarm, of besluit je om de sirenes te laten loeien? Besef dat beide opties voor- en nadelen hebben.

Is een huis net een beveiligingssysteem veiliger?

Het is tijd om de vraag te beantwoorden of een huis met een beveiligingssysteem veiliger is dan een huis zonder beveiligingssysteem. Die vraag kan niet altijd met ja worden beantwoord. Van groot belang is wat er gebeurt als het alarmsysteem wordt geactiveerd. De vraag kan alleen met ja worden beantwoord als een alarmcentrale of een veiligheidsinstantie een melding krijgt als het alarmsysteem wordt geactiveerd. De mensen die bij een alarmcentrale of een veiligheidsinstantie werken zijn doorgaans in staat om adequaat te reageren.

 

Krijg je een melding op je smartphone als je bijvoorbeeld ergens in Nederland familie bezoekt of als je op vakantie bent in bijvoorbeeld Spanje? Dan doe je weinig met die melding. Je huis wordt er niet veiliger door.

 

Heb je ervoor gekozen om bij activering van het alarmsysteem een sirene te laten loeien? Wellicht worden de buren er wakker van, maar bellen ze ook de politie? Ook de sirene maakt je huis hoogstwaarschijnlijk niet veiliger.

Comments are closed.